Träna – Hur gör man?

Den här sidan syftar till att ge en inblick i hur man tränar Armbrytning och hur man tränar FÖR armbrytning.

Så hur fungerar sporten? Hur tränar man? Måste man styrketräna? Är storleken avgörande för hur bra man är, t ex om man har mycket muskler? Måste jag vara stark? Behövs någon utrustning? Är armbrytning bara teknik?
Det finns många frågor om sporten armbrytning och det finns lika många fördomar och påståenden som sällan är sanna. Därför går vi här igenom lite kortfattat hur det fungerar och besvarar även några frågor som brukar vara vanliga.

Träning:
Sporten utövas vid speciella bord där man stående bryter arm mot varandra. Borden och utformningen av dessa är reglerade enligt en standard som är bestämd från världsförbundet WAF (World Armwrestling Federation). Det finns också handtag på sidorna av bordet som man måste hålla i med den icke-tävlande armen. Träningar går till på lite olika sätt och varierar stort mellan klubbar. Det vanligaste är att man varvar med så kallad fri brytning och att träna starter eller specifika övningar som utvecklar armbrytarstyrka. Då armbrytning är en väldigt speciell styrkesport, där man främst behöver vara statiskt och excentriskt stark (dvs kunna låsa/hålla fingrar, handled, arm, kropp i ett specifikt läge och orka stå emot motståndarens försök att öppna ”låset”), så kan man inte träna armbrytning lika ofta som man exempelvis kan styrketräna. Statisk och excentrisk träning kräver långt mer återhämtningstid innan man är fullt återhämtad igen. Det vanligaste är att man tränar armbrytning en gång per vecka. Ev. två gånger beroende på hur hårt man kör på varje enskilt pass. Även ålder och övrig fysisk form påverkar hur pass bra ens återhämtning är. Armbrytarträning bygger upp styrkan i senorna på ett sätt som inte många andra sporter gör, så sen-styrkan i kombination med muskelstyrkan är det avgörande för hur stark du blir i armbrytning.

Svar på vanliga frågor:

– Måste man styrketräna?
Svaret är kort och gott, nej. Man kan bli extremt stark och bra på armbrytning utan styrketräning. Däremot så är styrketräning en viktig faktor för hålla sig skadefri och få balans mellan muskler och muskelgrupper, då armbrytning gör att du blir väldigt ensidigt stark i flera av de muskler och senor som tränas för sporten. Om man väljer att inte styrketräna, så är det väldigt viktig med så kallad rehab-träning med exempelvis gummiband för att dels återhämta de tränade musklerna och senorna, men också för att ge balans till muskler och senor som inte används inom armbrytningen. Så det är viktigt att på något sätt träna på sidan av själva armbrytarträningen, även om typen av träning bestäms av dig själv.

– Är storleken avgörande för hur bra man är eller kan bli, t ex om man har mycket muskler?
Svaret är nej. Det finns många exempel på mindre muskulösa personer inom sporten som vinner över ”muskelberg”. Tränar man armbrytning så blir man såklart tränad, men då armbrytarträningen främst är statisk/excentrisk, så blir inte volymökningen lika stor som av t ex traditionell styrketräning. Och att vara storväxt eller muskulös ger generellt inga fördelar när man börjar träna armbrytning på annat sätt än att man är van vid träning och troligen är tåligare mot skador osv.

– Måste jag vara stark?
Svaret är nej. Det är väldigt få människor som har rätt typ av styrka för armbrytning. Det finns några få sporter som kan bygga upp muskler och framförallt senor helt eller delvis på det sätt som krävs för armbrytning. Och precis som andra sporter, så tränar man armbrytning för att bli stark på armbrytning. Om man tar en liknelse från styrketräning, så ställer man sig ju inte frågan om jag måste vara stark för börja styrketräna. Man börjar ju träna styrketräning för att BLI stark och på samma sätt fungerar det med armbrytning.

– Behövs någon utrustning?
Svaret är nej. Armbrytning är en billig sport på det viset, att det enda du behöver ha är minst en fungerande arm så kan du utöva sporten. Ska man tävla i sporten, så är det enda som krävs att man är medlem i en registrerad klubb, har en klubb T-shirt och sportbyxor.
För själva träningen så krävs det såklart ett armbrytarbord, vilket alla klubbar kan erbjuda och det är alltså inget man behöver köpa in om man nu inte tänkt att träna hemma med kompisar osv.

– Är armbrytning bara teknik?
Svaret är nej. Precis som andra sporter så är den tekniska aspekten viktig. Men det förutsätter att styrkan tränats upp. Du kan aldrig vinna en match på enbart teknik men ingen styrka. Lika lite som du kan bänkpressa 200kg med bara teknik och ingen styrka. Tekniken blir först en avgörande faktor när två jämnstarka personer möts, då kan ens tekniska förmåga vara det som avgör i vilken riktning matchen går. Den tekniska aspekten handlar främst om hur du utnyttjar din styrka på bästa sätt.

Förhoppningsvis så ger detta dig en bild av hur sporten fungerar och förhoppningsvis så väcks ditt intresse ännu mer, nu när du fått reda på lite mer om sporten. Är du redo för nästa steg? Då är det dags att kontakta en klubb och prova på armbrytning på riktigt. Besök vårt klubbregister här: Klubbregister och sök efter en klubb i din närhet. Vi lovar, armbrytning är en av de roligaste sporterna du kan utöva. Svår, men rolig. Och är du bara tålmodig, så kommer du att nå oanade höjder i armbrytarstyrka.


» Vad är Armbrytning?
Här kan du se en välgjord video som går igenom vad Armbrytning är och hur sporten fungerar:

 

» Hur tränar man Armbrytning och vad innebär det att träna armbrytning?
Här kommer en bra nybörjarguide som går igenom grunderna i Armbrytning och hur man tränar:

 

» Hur använder man Armbrytningsremmar?
Du kan också hitta en ”steg för steg”-guide i bild- & textformat » här «.

Här hittar ni en Youtube-kanalen Voice of Armwrestling där man går igenom olika tekniker, träning & rehab för Armbrytningen: https://www.youtube.com/@voiceofarmwrestling
Vi kan varmt rekommendera dem då de byggt upp ett stort bibliotek med kunskap om allt som berör Armbrytning, träning & rehabilitering.


» Här nedan kan ni se ett exempel på hur en Armbrytarträning går till:

 
(I videon ovan så deltar några av de absolut bästa i världen i sina respektive viktklasser.)


Uppskattar du Armsport.se & det innehåll vi erbjuder gratis och annonsfritt?
Webbplatsen bygger på ideellt arbete, men kostar trots allt pengar att driva.

Besök därför gärna vår samarbetspartner Armsportbutiken.se för högkvalitativa tränings- & rehabprodukter!