Du är här
Start > Krönika > WAF->PAL->URPA – Lite tankar från en medelmåttig armbrytare med höga ambitioner!

WAF->PAL->URPA – Lite tankar från en medelmåttig armbrytare med höga ambitioner!

Uppskattar du Armsport.nu & det innehåll vi erbjuder gratis och annonsfritt?
Webbplatsen bygger på ideellt arbete, men kostar trots allt pengar att driva.

stötta oss gärna genom ett köp i vår butik!

Det här min första krönika någonsin. Jag brukar engagera mig, men brukar sällan använda ”pennan” för att engagera mig i frågor. Men då Svenska Armsportförbundet kallat till ett extra årsmöte inom kort för att ta beslut om eventuellt utträde ur världsförbundet WAF, så kan jag inte hålla mig. Nu är jag inte i en position där jag överhuvudtaget kan påverka detta möte eller beslut som tas på detsamma. Men jag tänker då inte stillasittande titta på när alla framsteg som sporten gjort, där vi snart är i mål att bli en del av den Olympiska familjen, ska svepas bort pga ett förhastat och illa genomtänkt extra årsmöte. Du som läser detta kanske tycker jag är en idiot. Och må så vara, vem är jag att tycka? Det är ju det fina här i Sverige, att vi äger rätten att tycka och tänka fritt samt framföra våra åsikter öppet ÄVEN om de inte alltid är bekväma. Så länge vi inte kränker eller på annat sätt framför åsikter som är direkt brottsliga.
Den här sporten råkar ligga mig varmt om hjärtat och efter ett långt uppehåll ifrån den pga skador, livet mm, så återupptog jag intresset för att antal år sedan och det känns som jag inte varit ifrån den ens en minut!
Du som läser behöver inte dela min uppfattning om det jag skriver eller ens litegrann. Men för allt i världen, bilda dig en korrekt uppfattning om den här situationen innan du väljer vad du ska tro på eller inte. Låt inte någon tvinga på dig ”sanningen”!
Råkar du vara involverad i det kommande beslutstagandet? Se då denna läsning som en viktig del i att på egen hand bilda dig en uppfattning och att mina åsikter och tankar är ytterligare en infallsvinkel på din väg mot ett beslut utifrån din egen uppfattning. Fundera igenom saker, våga ifrågasätt, var källkritisk och framförallt, våga stå upp för vad som är rätt! Rösta inte på något bara för att ”alla andra tänkt rösta så”, rösta på det du anser vara rätt!


Krönika

Lite tankar från en medelmåttig armbrytare med höga ambitioner!


Här nedan kommer min uppfattning om läget gällande WAF/PAL/URPA och det kommande mötet gällande ett eventuellt utträde för Svenska Armsportförbundet ur världsorganisationen WAF.

Är säkert ganska få som orkar läsa sig igenom allt, men de som gör det kommer nog att få ett litet uppvaknande eller annan infallsvinkel på det hela. Så istället för kvällslektyren, så kan ni ju läsa min mini-roman. Orkar ni inte läsa, så är det fritt att låta bli ? Den som läser till slutet kommer nog att förstå min poäng och förhoppningsvis se detta ur ett vidare perspektiv.

OBS! Tänk på att allt som står här mina egna personliga åsikter och reflektioner. Gå inte efter vad jag skriver, bilda er en egen uppfattning. Det viktiga är just att det är ER EGEN uppfattning och inte en uppfattning som forcerats fram i all hast, där ni egentligen inte vet vad det är ni röstar igenom!

Först och främst så anser jag att OM, jag betonar OM, man ska genomföra ett sådant här beslut så måste det finnas en tydlig konsekvensanalys. Jag kan ju ganska lätt påstå att ett utträde ur WAF kommer få långtgående konsekvenser för sporten generellt. Utan att överdriva, så skulle jag nog påstå att vi kommer att ta sporten tillbaka till 90-talet igen. Därav tycker jag att det är rent ut sagt undermåligt att kalla till ett extra årsmöte med så kort varsel och dessutom med dåligt underlag. Det brukar oftast bara finnas EN enda anledning till att man försöker stressa fram stora beslut! Att minimera möjligheten för beslutstagarna att kunna ta ett väl genomtänkt beslut med alla fakta på bordet!

Oavsett WAF/PAL/URPA-röran, så går det inte att komma ifrån att sporten som helhet, tack vare WAF:s arbete är snubblande nära att bli en vedertagen olympisk sport. Det här är ju något som inte görs på 2-3år, 5år eller ens 10år. Nu har jag ingen aning om hur många förbund som är på väg att göra samma sak. Men lek med tanken att det är 10–15 förbund av 40–45 (har dock ingen aning om hur många det faktiskt är som ingår idag), så kommer det såklart att ge ringar på vattnet som kommer stoppa alla möjligheter till att ta de sista stegen för Olympiskt erkännande. Vi är uppskattningsvis 3–5 år därifrån nu, vilket i dessa sammanhang är otroligt kort tid. Skadan som kommer att uppstå när det bli tydligt att sportens förbund inte är enade, kommer att slå tillbaka på alla.

Nu vet jag som sagt var inte andelen i procent som tänkt ta liknande beslut. Men även om det skulle vara 80 eller 90% (vilket är osannolikt högt) av förbunden som gör detta, så kommer anknytningen till GAISF, SportAccord osv vara som bortblåst. Allt är nollställt. En grundsten för att ingå i dessa paraplyorganisationer är ju just stabiliteten i sporten och dess förbund. Och att ingå i dessa paraplyorganisationer är förutsättningen för att överhuvudtaget närma sig att bli Olympisk sport och framförallt att bli en vedertagen sport internationellt och inte bara hos armbrytarna själva.

Nu tror jag dock att det är betydligt färre förbund än vad vissa kanske hoppas på som kommer att gå ur. Så vad händer då när lilla Sverige kliver ur? Ska vi starta ett nytt Världsförbund med 5–6 till småförbund? Hur bra kommer det att bli? Det blir lite som att vi skulle gå ur EU för att visa vår ståndpunkt. Ingen jävel märker någon skillnad, för vi är för små.

Och gällande sakfrågan, för den har ju dolts väl och det är enligt mig uppenbart att olika krafter på olika sätt vill dölja vad som är sant och gärna sprida det som är falskt och sen finns det en liten andel som vill hålla alla diskussioner och faktagranskande från gemene man (dvs oss armbrytare).

WAF är säkert korrupt på många sätt. Det är nog de flesta stora organisationer. Skulle tro att det är lika mycket korruption inom EU. Man kliar varandras ryggar, tjänster och gentjänster osv osv. Är detta okej? Absolut inte, men då är det upp till våra företrädare att gemensamt göra något åt det. Skulle alla kliva av båten varje gång nåt är fel, då skulle inte en enda förening eller organisation finnas. För det finns alltid fel och svagheter i en organisation av den enkla anledningen att det är människor som bildar organisationer.

Men är det inte märkligt när företrädare står och talar om att ”vi minsann sett denna korruption under lång tid”. Man har alltså tittat på, men inte gjort någonting överhuvudtaget??? Varför är det så? Jo, en ganska enkel anledning. Allting har flutit på. Det fungerar. Det händer saker.

Vad är då skillnaden nu? Varför har denna ”korruption”, som är en vederstyggelse och kunnat fortgå med skygglapparna på under 10-tals år, plötsligt blivit så hemsk att man bara ser en enda utväg? Har korruptionen blivit värre?

Möjligtvis, men inte i den grad att det blivit så akut att ett utträde måste ske på en gång. Det som är skillnaden är att ekonomiska intressen blivit inblandade! Nu värvas plötsligt företrädare ur förbunden av en privat organisation som har som mål att??? Ja, hör och häpna. Tjäna pengar. Och som dessutom lockar med pengar för att delta. Och jag ska förtydliga, att pengar är inte fel på något sätt, det behövs i alla stora organisationer. Problemet blir när pengar är den enda drivkraften.

Startade Mazurenko upp URPA för att vara snäll och sjyst mot armbrytarcommunityn? Är det därför det kostar 500kr för förstagångsregistrering och därefter 100kr/år tillsvidare för en atlet att ingå i rankingsystemet? Förstå pengarna vi pratar här, det finns tusentals armbrytare bara i Europa. Sen tillkommer alla avgifter som tävlingsarrangörerna måste betala för att ingå i URPA. Vilket säkert är en högre avgift än vad atleter betalar. Då kan man fråga sig, kostar det så mycket att ta fram ett datoriserat rankingsystem? Svaret är nej.

Mazurenko/PAL och allt vad de kallar sig har bedyrat från första stund att URPA bara är ett rankingsystem. Men om det vore så, varför måste de då ha egna regler, egna certifierade domare, tävlingsarrangörer som är certifierade osv. Det enda man låter bli att sno från WAF är dopingkontrollerna, det är inte så noga, det är ju bara en utgift och det stänger ju ute massor med kända armbrytare… Det är ju uppenbart för den som läser på lite om URPA att det inte bara är ett rankingsystem, det är en helt ny Liga som startats upp och inget annat. Ett World Armwrestling League fast med annat namn, där World faktiskt är en korrekt beskrivning.

Så här har vi å andra sidan en Världsorganisation, som garanterat är korrumperat på olika sätt, men som faktiskt för sporten framåt. Som värnar om en ren idrott, där målet är sportens tillväxt, sportens inkluderande vad gäller handikappade osv och i slutändan sportens erkännande internationellt.

Hur ska då WAF reagera på när en privat aktör plötsligt försöker inkräkta på deras område och börja organisera DERAS förbund (och/eller företrädare) till att mot betalning, ge dem fria möjligheter att anordna otestade tävlingar inom förbundets område? Och är inte detta också en form av korruption?
Hur ska WAF kunna försvara detta gentemot GAISF/SportAccord/WADA/IOC osv, om de inte kraftfullt agerar för att hålla en privat aktör just på den privata sidan. Ja, den frågan är inte lätt att besvara. Jag förstår VARFÖR de reagerade och jag tycker också att en kraftfull reaktion är KORREKT i det läget. Däremot så är vidtagna åtgärder, dvs bannlysningarna, till största delen regelvidriga och bryter sannolikt även mot internationella sportlagar. Det finns bara en bannlysning jag köper fullt ut och som sannolikt också är en korrekt åtgärd. Det är bannlysningen av förbundsledare som tecknat privata avtal med PAL/URPA. För det är ofrånkomligt att det uppstår en jäv-situation. Däremot så tror jag att en sådan bannlysning ska föredras inför den disciplinära kommittén, som finns inom WAF. På så sätt så får man även möjlighet att överklaga. Jag lägger till en passus, om att jag kan ha fel gällande detta, men så har jag tolkat regelverket.

I jämförelse blir det lite som att Biltema skulle värva alla landets fotbollstränare/-ledare och locka med pengar för att de fritt ska få anordna konkurrerande tävlingar gentemot etablerade fotbollsföreningar. Men dessutom så vill Biltema att tävlingarna bara får utföras om man är iförd deras kläder som de tagit fram och alla domare måste gå en Biltemakurs i att döma. Dessutom tycker Biltema att det behövs lite spänning, så det är okej att använda tillhyggen i samband med matcherna, både på planen och utanför, bara utövarna gör som de blir tillsagda i övrigt. Biltema satsar så hårt, så pass att de ideella föreningarna i Sverige tappar alla fotbollstränare och fotbollsdomare vilket leder till att samtliga klubbar får lägga ned sina ideella verksamheter. Skulle idrottsrörelsen som lagt ned sin själ på att med främst ideella krafter organisera och sysselsätta mängder av barn, ungdomar, handikappade och vuxna, bara titta på när Biltema agerar på det här viset eller skulle de agera kraftfullt för att visa att Biltema minsann får ordna sina egna tävlingar, men utan att inkräkta på idrottsrörelsens ideella krafter och utövare.
< * Historien med Biltema är helt fiktiv & har inget med verkliga händelser att göra. >

Jag är väl medveten om att domare får för dåliga ersättningar, blivit dåligt behandlade osv av företrädare för WAF och att det finns massor att göra för att fixa till alla fel och brister som finns inom WAF. Jag är också helt emot de bannlysningar som utfärdats mot domare & aktiva utövare.

Men kan man göra något åt allt detta om man går ur? Vad garanterar att inte ett eventuellt nytt förbund blir lika korrumperat? Speciellt nu, när man vet att det nya förbundet ”IAF” (som det ska heta) kommer att ha en temporär styrelse som bara består av Mazurenko-anknutna. Och med temporär, så är det som jag förstått det en styrelse som kommer att finnas åtminstone fram tills nästa år, då årsstämman ska hållas inom 6 månader från kalenderårets start fr o m nästa år. Och jag tror heller inte (helt min personliga spekulation) att den styrelsen kommer att försvinna. Skulle snarare tro att det är stor risk att den blir permanentad med ytterligare människor från Mazurenkos organisation.

Är de mer att lita på än WAF och dess representanter? Tillåt mig tvivla. Finns ju en anledning till att det funnits ett antal fejkade Facebook-konton som stängts ned om och om igen av Facebook, men som ploppar upp igen och matar oss (konstigt nog) med information från WAF?! Ja, du läste rätt. Alla dessa: ”XXXX Banned!”. Banned hit och banned dit. Alla inlägg pekande på WAF. Men det är bara ett ytterst fåtal av alla dessa inlägg vi översköljts med, som faktiskt är sanna och där det också finns någon typ av källa i form av dokument eller artiklar utfärdade av WAF. Ca 90% skulle jag påstå är fejkade. Alltifrån listor med domare som blivit bannade, där det visat sig när de kontaktat WAF att detta inte stämmer till uppdiktade brev osv. Rakt upp och ned påhittade artiklar med bannade personer, där någon lagt ned sig att skriva ut fullständiga namn och få listorna att se så verkliga ut och med namn som vi känner igen, för att ytterligare späda på tron att detta är sant.

Nej, som ni märker så är jag kraftigt kritisk till den ”goda” sidan i detta, som det framställts för oss ”vanliga dödliga”.

Ni som ska besluta om detta, behöver inse att det är NI som ska känna er nöjda med beslutet. Det är ERA klubbkamrater som ska känna sig nöjda med att ni representerar dem. Det är ju trots allt ni som ska träffas regelbundet och träna och tävla tillsammans och eventuellt åka på EM & VM och kanske i framtiden ett OS. Det är varken ‎Assen, Mircea eller Mazurenko som kommer att vara din träningskompis.

En gammal kliché är på sin plats. Ibland får man välja mellan två onda ting och här får man nog verkligen fundera över vad som är det minst onda och vad som ger störst möjligheter för sportens framtid!

Vid pennan,
Mikael Grönholm
Hobby-armbrytare med sikte på att få vinna någon gång, helst oftare än bara ibland.


Liknande inlägg
Upp